Sănătate
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

 Infecția cu virusul HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală care afectează atât femeile, cât și bărbații și este responsabilă de 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Human Papillomavirus este un virus cu specificitate pentru epiteliul uman, care prezintă peste 200 tipuri de tulpini împărțite în funcție de zonele anatomice cel mai frecvent afectate date de tropismul viral, dar și în funcție de riscul de dezvoltare a bolilor neoplazice. Se consideră că atât bărbații, cât și femeile vor intra in contact cu virusul  HPV cel puțin o data pe parcursul vieții.

 

Majoritatea tulpinilor HPV au tropism cutanat și determină leziuni benigne (negi sau veruci) localizate la nivelul pielii. Tulpinile HPV 6 si 11 sunt cele responsabile in proporție de 90% de apariția condiloamelor genitale- condilom acuminat- leziuni benigne, apărute in zona intima, care prezintă contagiozitate crescută, transmiterea putând fi făcută și doar prin contact piele-piele. Tratamentul leziunilor cutanate benigne date de HPV in general se refera la îndepărtarea acestora prin metode chirurgicale (lase, electrocauterizare, radio-cauterizare), având avantajul de a elimina rapid leziunile care reprezintă și un rezervor viral. Se poate opta și pentru tratamente topice. 

 

Picture1

Sunt descrise peste 15 tulpini HPV, denumite „high-risk”, care prezintă o asociere crescută cu dezvoltarea bolilor neoplazice, cele mai frecvente sunt tulpinile HPV 16 si 18.  Pacienții suferind de o infecție persistenta cu unul dintre aceste tipuri de virus  prezintă un risc crescut de dezvoltare a unei displazii grave sau a unui carcinom cervical.

  • Tipuri de HPV înalt oncogene:

            - HPV 16 şi 18 produc 70,8% din cancerele de col uterin (CCU)

            - HPV  45, 31, 33, 52, 58, 35, 59, 56, 51,39, 68, 73, 82 produc 29,2% din CCU 

In functie de zona afectata, HPV poate determina neoplazii la niveulul colului uterin, anal, în sfera orofaringiana, vaginal, penian sau vulvar. Progresia de la infecție persistentă, la leziuni preneoplazice și cancer poate dura până la 20 de ani. 

 

2

Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și, după cancerul mamar, ocupă locul 2 ca frecvență în rândul femeilor, ocupă locul 3 cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din România și al 2-lea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor între 15 și 44 de ani.  În 2023, conform HPV centre, în Romania au fost înregistrare 3380 de cazuri noi de carcer cervical și 1805 decese.

Diagnosticul leziunilor genitale se poate face prin investigatii specifice:

  • Testarea ADN HPV: Se realizează prin recoltarea celulelor de la nivelul cervixului si identificarea tulpinilor de HPV (high-risk sau low-risk) 
  • Testul Babeș-Papanicolau: Presupune recoltarea de celule de la nivelul cervixului sau vaginului în timpul consultului ginecologic. Proba este trimisă la laborator pentru interpretare și poate indica prezența leziunilor sau anomaliilor celulelor cervicale.
  • Colposcopia: Implică aplicarea unei soluții de acid acetic la nivelul colului uterin, evidențiind zonele afectate prin colorarea acestora în alb. Această investigație permite examinarea detaliată a cervixului, vaginului și vulvei.

În cazul bărbaților protocolul de testare nu este la fel de bine dezvoltat precum cel pentru femei, deoarece nu există un test anual de screening echivalent cu testul Papanicolau. Totuși, pentru identificarea tulpinilor oncogenice, se recoltează o probă de secreții de la nivelul uretrei, care permite genotiparea (identificarea ADN-ului) tulpinii sau tulpinilor prezente.

Prezervativele reduc riscul infectiei cu HPV, dar nu protejeazăcomplet, astfel că profilaxia infecției cu HPV este recomandat să fie făcută prin vaccinare.

Gardasil 9 este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor începând cu vârsta de 9 ani împotriva următoarelor afecțiuni cauzate de HPV: 

  •  leziuni premaligne și neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul şi anusul cauzate de tipurile HPV din compoziţia vaccinului 
  •  veruci genitale (Condyloma acuminata) determinate de tipuri specifice de HPV.

-vizeaza serotipurile cu risc oncologic crescut 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58

Vaccinul protejează împotriva infecției infectiei HPV, cercetările aratand că vaccinul asigură o protecție durabilă de peste 95% în primii 5 ani după vaccinare. El este recomandat atât fetelor, cât și baieților, între 9 si 26 de ani. 

Pentru personale cu vârsta cuprinsă între 9 si 14 ani este recomandată schema cu 2 doze (0, 6 – 12 luni), iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani, schema cu 3 doze (0, 2, 6 luni).

Reacțiile adverse cel mai des întâlnite în cazul vaccinului au fost cele la locul de injectare (84,8% dintre persoanele vaccinate în primele 5 zile după fiecare administrare) și durerile de cap (13,2% dintre persoanele vaccinate în primele 15 zile după fiecare administrare). În general, aceste reacții sunt de intensitate ușoară sau moderată.

In Romania vaccinul este compensat 100% pentru fetele si baietii cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani, iar de la 1 decembrie 2023 vaccinul este compensat 50% si pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani.

Alte metode de preventie in cazul infectiei HPV includ: evitarea unui numar mare de parteneri sexuali, folosirea protectiei, evitarea folosirii obiectelor de uz personal la comun, igiena riguroasa si respectarea consultatiilor anuale la medicul ginecolog.  

Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a fi corect informata si sanatoasa!

 

*articol scris de doamna doctor Andreea Boiangiu, Medlife Spital Lotus Ploiești

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!