Obezitatea a ajuns o problema importantă la nivel mondial, reprezentând un factor de risc in apariția bolilor cardiovasculare.
Pacienții obezi dezvoltă adesea hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat, toate aceste complicații sporind riscul de apariție a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. La pacientul obezi inima este suprasolicitată, fiind nevoită sa pompeze mai mult sânge către organele vitale.
Citește mai departe: OBEZITATEA -FACTOR DE RISC MAJOR PENTRU INIMA- Dr. Turcu Diana
Scrie un comentariu (0 Comentarii)Infecția cu virusul HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală care afectează atât femeile, cât și bărbații și este responsabilă de 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Human Papillomavirus este un virus cu specificitate pentru epiteliul uman, care prezintă peste 200 tipuri de tulpini împărțite în funcție de zonele anatomice cel mai frecvent afectate date de tropismul viral, dar și în funcție de riscul de dezvoltare a bolilor neoplazice. Se consideră că atât bărbații, cât și femeile vor intra in contact cu virusul HPV cel puțin o data pe parcursul vieții.
Citește mai departe: HPV: De la Informare la Prevenire - Importanța Cunoașterii și a Vaccinării
Scrie un comentariu (0 Comentarii)O simplă analiză de sânge făcută din proprie inițiativă poate, uneori, mai rău să încurce decât să elucideze starea de rău pe care o acuză o persoană care nu are noțiuni de medicină. De aceea, medicii buni fac mai întâi o anamneză completă, apoi un examen clinic și, pe baza acestora, recomandă anumite analize de sânge și investigații, pentru a stabili diagnosticul corect. Am vrut să aflăm cum procedează „Doctorii House“ ai zilelor noastre pentru a diagnostica boli dificile, rare sau pentru a pune un diagnostic corect, atunci când simptomele sunt complexe. Pentru aceasta, am discutat cu doi medici MedLife – dr. Alina Păcurari, medic primar medicină internă, Hyperclinica Medlife Timișoara, și dr. Elena Kosa, medic primar medicină de laborator și șeful Laboratorului MedLife Timișoara. În materialul următor, aflăm cât de importante sunt anamneza și discuția cu medicul despre istoricul medical, dar și care e rolul analizelor, dar și al altor investigații paraclinice, în stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat.
Când mergem la control senologic?
Auzim din ce în ce mai multe voci care spun același lucru: „Mergeți din timp la control!”. Din acest cor de voci fac parte medici, asociații de pacienți, organizații non-guvernamentale, influenceri și, mai ales, femeile supraviețuitoare unui cancer mamar sau rudele celor care au pierdut bătălia. Datorită acestor îndemnuri, adresabilitatea către serviciile medicale senologice a crescut mult în ultimii ani, acest lucru fiind corelat și cu dezvoltarea mai multor servicii specifice în sistemul privat. Astfel, ajung pentru investigații atât femei ce își doresc un control senologic periodic, ca parte a unui proces de screening, cât și femei cu probleme reale în sfera patologiei mamare. Pentru noi, medicii, este un semnal bun, deoarece ne arată că atenția acordată propriului corp și stării de sănătate a crescut considerabil în ultimii ani, la această situație contribuind și campaniile de informare și de conștientizare a cancerului mamar.
Citește mai departe: Când mergem la control senologic?
Scrie un comentariu (0 Comentarii)Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală ce pune viața pacientului în pericol. Infarctul miocardic apare când un vas responsabil cu vascularizarea inimii este blocat, cel mai frecvent din cauza unui cheag. Are loc o ischemie a țesutului miocardic, urmată de necroza și de pierderea funcției cardiace.
Literatura de specialitate arată că incidența infarctului miocardic este mai mare după vârsta de 50 ani.
Din nefericire, în ultimii ani asistăm la o creștere a incidenței infarctului miocardic la pacienți cu vârste sub 50 ani.
Citește mai departe: INFARCTUL MIOCARDIC LA TINERI, Dr. Diana Turcu, Medlife Spital Lotus Ploiești
Scrie un comentariu (0 Comentarii)
Cine este Doina Marinescu?
O femeie împlinită care, dincolo de carieră, se bucură de familia ei frumoasă și de călătorii. O ploieșteancă prin căsătorie, titlu de care sunt foarte mândră, pentru că am întâlnit aici oameni minunați. Dintr-o mare pasiune am terminat facultatea de geografie, în anul 2001, iar din dorința de dezvoltare și evoluție, facultatea de management financiar contabil în 2008. De pe vremea când eram studentă la geografie și băteam țara în lung și în lat mi-a rămas pasiunea pentru călătorii și, ori de câte ori găsesc o portiță în programul meu, planific o călătorie. Acesta este modul meu de a mă relaxa și în acest fel sunt și mai productivă la birou.
Citește mai departe: Doina Marinescu, directorul Spitalului MedLife Lotus Ploiești
Scrie un comentariu (0 Comentarii)