Despre mine
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

In ultimul timp am citit numeroase articole pro si contra ecografiilor in timpul sarcinii. Ne-am documentat foarte mult despre acest subiect, tocmai pentru a va oferi voua, dragi prietene, argumentele specialistilor care considera ca acest tip de investigatie este benefic pentru copil, dar si argumentele medicilor care aduc in prim plan efectele negative si transformarile pe care le produce fiecare examen ecografic fatului.

In cadrul acestui articol vom argumenta de ce sunt necesare ecografiile pe parcursul sarcinii si cand este recomandat sa fie facute.

De-a lungul celor 40 de saptamani de sarcina, medicii ginecologi recomanda o serie de investigatii pentru a evalua starea de sanatate a fatului si pentru a se asigura ca se dezvolta normal, iar una dintre aceste investigatii este ecografia.

Aceasta este din ce in ce mai folosita in ultimii ani, fiind considerata o metoda de diagnostic neinvaziva. Insa, despre efectele directe pe care le are ecografia asupra fatului vom vorbi detaliat intr-un articol viitor.

            Unul dintre principale scopuri ale ecografiei este diagnosticul si confirmarea prezentei unei sarcini in cavitatea uterina. Astfel, sacul gestational poate fi observat si masurat la o varsta a sarcinii de 4-5 saptamani, iar embrionul poate fi vizualizat la 5-6 saptamani; examinarea transvaginala permite vizualizarea mai timpurie, cu aproximativ o saptamana mai devreme comparativ cu ecografia transabdominala.

  •             Ecografia de trimestrul I

            Pe parcursul primului trimestru medicii recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale in saptamanile 11-13.

Cu ajutorul aceastei ecografii, medicul verifica daca embrionul s-a implantat bine in uter si stabileste numarul embrionilor prezenti. In urma acestei prime investigatii veti afla daca deveniti parintii unui copilas sau daca veti aduce pe lume gemeni, tripleti sau mai multi bebelusi.

Tot in cadrul acestui examen ecografic, medicul va stabili data conceptiei si varsta sarcinii, estimand in acest fel data nasterii.

De asemenea, medicul poate constata daca fatul prezinta riscul de a avea sindromul Down sau alte anomalii cromozomiale.

  •             Morfologia fetala de trimestrul II

            Urmatoarea ecografie este recomandata in saptamanile 20-22 de sarcina.

Este una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii din timpul sarcinii, evaluandu-se daca inima, ficatul, rinichii, capul, coloana vertebrala, bazinul si membrele fatului s-au dezvoltat in mod normal. Din acest motiv se numeste „ecografie morfologica".

Aceasta ecografie va fi abdominala, iar medicul ginecolog va evalua starea generala de dezvoltare a fatului, precum si aspectul organelor mentionate mai sus.

  •             Ecografia de trimestrul III

            Ecografia efectuata in trimestrul III este recomandat sa fie efectuata in jurul saptamanii 32. Medicul va evalua starea de dezvoltare a fatului si va face masuratorile necesare pentru a verifica daca s-a dezvoltat in limitele normale.

In timpul ecografiei, medicul va masura, printre altele, circumferinta capului si lungimea femurului copilului, verificandu-le cu valorile standard.

            In functie de evolutia sarcinii, medicul poate recomanda efectuarea de ecografii periodice mai rare, daca fatul se dezvolta normal sau mai dese, in cazul in care observa particularitati ce trebuie urmarite si tinute sub control. De exemplu, daca mamica prezinta o sarcina cu risc, daca a mai avut sarcini cu probleme sau daca are probleme de sanatate care ar putea pune in pericol dezvoltarea fatului sau ducerea sarcinii la termen - diabet, hipertensiune- medicul va recomanda ecografiile la intervale mai scurte de timp. Astfel va putea monitoriza orice modificare aparuta si va reduce riscul aparitiei altor probleme.

 

            De asemenea, inainte de momentul nasterii, medicul poate efectua o ecografie pentru a vizualiza pozitia fatului si a cordonului ombilical. In urma acesteia va putea stabili daca mamica poate naste natural sau daca este nevoie de operatia cezariana pentru a evita eventualele complicatii.

            In ultimii ani, tehnologia e evoluat foarte mult, astfel ca in momentul de fata se pot realiza ecografii 3D si 4D, cu ajutorul carora pot fi observate eventuale probleme sau anomalii ale organelor copilului si se poate localiza fatul in cazul efectuarii procedurilor pentru amniocenteza. In cazul în care medicul depisteaza in timpul ecografiei, anumite probleme sau anomalii, va recomanda efectuarea unor noi investigatii sau va folosi informatiile pentru a interveni in momentul nasterii micutului - cum ar fi cazul unor malformatii de cord operabile dupa nastere.

            Lasand la o parte latura medicala, prin intermediul ecografiei viitorii parinti isi pot vedea bebelusul inca din pantece si pot crea o legatura afectiva cu acesta.

Asa cum am mai spus si in alte articole, legatura afectiva dintre mama si fat este mult mai puternica. Mama isi simte puiul cum creste, vorbeste cu el si traieste alaturi de el transformarile de la nivelul organismului. Mai tarziu, cand micutul este proaspat venit pe lume, mama isi alapteaza copilul, ajutand si mai mult la crearea relatiei afective. Insa, tatal este cel care priveste de la distanta modificarile partenerei, vede cum ii creste burtica si vorbeste cu bebe. Cu toate acestea, el nu simte aceleasi emotii si nu are aceeasi relatie afectiva cu bebelusul. De aceea, cu ajutorul ecografiilor, si taticul il poate vedea pe cel mic, fiind in acest fel si el implicat in procesul de dezvoltare al bebelusului si, totodata, al sarcinii.

            De asemenea, cu ajutorul ecografiei viitorii parinti pot afla sexul copilasului. Cu siguranta ati auzit macar o data un tatic vorbind cu burtica si zicand „baiatul lui tati!" sau „fetitia lui tati!", nu-i asa? Ei bine, acest lucru ajuta, de asemnea, la dezvoltarea unei relatii afective a viitorului tatic cu puiul lui.

            Va invitam sa cititi si viitoarele articole in care vom aduce in prim plan argumentele medicilor care sustin ca ecografiile influenteaza in mod negativ dezvoltarea fatului.

            Pana atunci, nu uitati ca am deschis si un subiect pe forum  despre ecografii, unde asteptam cu drag sa ne impartasiti din experienta voastra de graviduta, sa ne impartasiti parerea voastra despre acest subiect, ajutand in acest fel si alte mamici sau viitoare mamici sa ia deciziile cele mai bune pentru ele si pentru piticii lor.

 

Cate ecografii sunt recomandate in timpul sarcinii supermom

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!