Sănătate
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

               Probabil că nu veți fi surprinși să auziți că un român consumă în medie 3500 de calorii de sărbători sau alte ocazii speciale (evenimente gen nunți, botezuri, aniversări, mese cu prietenii). Ceea ce, cu siguranță, este mult, pentru că nu mâncarea ar trebui să fie punctul central al evenimentelor la care participăm. Este un fapt bine cunoscut că bucătăria tradițională românească este una foarte bogată în calorii, calorii care în general nu sunt de cea mai bună calitate. Dai prioritate sănătății tale pe tot parcursul anului. Nu-i da prioritate fericirii în zile speciale. Mai jos puteți regăsi câteva recomandări despre cum să evitați problemele legate de alimentația bogată din perioada evenimentelor speciale sau sărbători.

1. Nu exagerați.

Evenimentele reprezintă momente pentru a vă relaxa și a vă bucura, dar încercați să vă păstrați în minte obiectivele de sănătate și de ce este important să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră. Și când mâncăm la restaurant, adesea mâncăm mai mult decât am face acasă. Știm că este greu să te ții de un singur fel odată ce vezi ce au ceilalți, așa că înainte de a începe, decideți dacă aveți de gând să luați un aperitiv sau un desert. 

Indiferent dacă luați masa în oraș sau acasă, să beți o cafea sau o ceașcă de ceai în timp ce alții au în față o budincă este o modalitate bună de a încheia masa sau ați putea împărți o budincă cu alții. Capacitatea și flexibilitatea organismului sunt foarte mari și acesta este capabil să facă față în mare parte la tot ce i se oferă, atât timp cât totul este în cantitate mică sau cu moderație. Nu uitați, diferența dintre leac și otravă inclusiv în cazul medicamentelor este cantitatea, iar acest lucru se aplică și în cazul alimentelor.


2. Încercați să mâncați mai puțin.

O masă specială unică probabil că nu va face nicio diferență pentru sănătatea dumneavoastră în marea schemă a lucrurilor, așa că bucurați-vă de ea. Cu toate acestea, dacă luați câteva mese succesive, încercați să reduceți ceea ce mâncați în celelalte mese. Acest lucru ar putea însemna să aveți o masă mai ușoară seara, cum ar fi supă, salată sau sandviș, dacă ați avut o masă copioasă mai devreme în cursul zilei. Încercați să alegeți opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi saturate, zahăr și sare pentru celelalte mese ale zilei. Pancreasul, ficatul și colecistul dumneavoastră vă vor fi recunoscători.


3. Alegeți opțiuni mai sănătoase.

Dacă mâncați acasă, încercați să planificați ceea ce mâncați având în vedere sănătatea dumneavoastră. Alegeți bucăți slabe de carne și îndepărtați orice grăsime vizibilă și încercați să limitați carnea roșie și procesată pe care o aveți în favoarea peștelui, puiului, curcanului și opțiunilor pe bază de plante. Nu uitați că OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a inclus salamul, parizerul, hot-dogul etc. în aceeași clasă de risc carcinogen ca și fumatul! Este preferabil să evitați/reduceți consumul acestor alimente.

Dacă luați masa în oraș, încercați să alegeți cele mai sănătoase opțiuni de meniu pentru a face masa să se potrivească în dieta dumneavoastră obișnuită, în loc să alegeți doar preferatele dumneavoastră. Feriți-vă de mâncărurile prăjite, pe bază de patiserie sau de cele cu sosuri cremoase ori cu brânză. Dacă doriți un desert, alegeți deserturi pe bază de fructe. Evitați să consumați la aceeași masă alimente care produc o creștere a glicemiei pentru moment (cum sunt dulciurile, desertul) cu alimente care produc o creștere a glicemiei peste 30 de minute și o mențin ridicată 2-3 ore, cum sunt pastele.

4. Acordați importanță cărnii albe – în special curcan –, dar aveți grijă la ce serviți pe lângă el.

Curcanul este o carne slabă (atât timp cât eviți să-l ungi cu prea mult unt) și multe legume sunt bune. În general, este bine, dar și sănătos să consumăm alimente care conțin un singur ingredient, fie că este vorba despre carne albă de curcan sau despre o simplă salată. Mixurile în general conțin cu siguranță și ingrediente care nu sunt sănătoase, cum ar fi aditivi alimentari, cantități mari de sare, coloranți etc. Produsul care conține un singur aliment poți fi sigur că nu ascunde și altceva.

 

5. Nu uitați de fructe și de legume.

O porție bună de legume la masă vă va adăuga vitamine, minerale și fibre și vă va ajuta inclusiv cu tranzitul intestinal pus în general în dificultate de carnea roșie de porc consumată de sărbători, dar aveți grijă de legumele care vin cu unt, sos de brânză sau sare. Dacă sunteți responsabil de gătit, oferiți legume fierte sau aburite fără sare și feriți-vă de sosurile de brânză sau de slănină la varză ori de unt la morcovi sau mazăre.

6. Fiți atenți la băutură.

Este important să rămânem în limitele regulilor de 14 unități pe săptămână pentru bărbați și femei. Dacă beți acasă, este ușor să pierdeți evidența cât de mult beți, așa că încercați să rețineți asta. Verificați etichetele de pe sticle pentru a vedea câte unități conțin. Dacă beți băuturi spirtoase, amintiți-vă că o măsură standard este de 25 ml (mai puțin de o linguriță și jumătate). Acestea fiind zise, nu uitați că în urma cu un an Organizația Mondială a Sănătății a publicat un studiu în care nu a găsit nicio legătură benefică pentru sănătate între consumul de alcool și cantitate. Efectele nocive încep de la cantitatea cea mai mică și cresc progresiv. Dacă este posibil, preferabil ar fi să evităm complet consumul de alcool.

Amintiți-vă că și băuturile răcoritoare pot avea un conținut ridicat de calorii, așa că, dacă puteți, alegeți băuturi fără zahăr sau apă și alternați-le cu orice băutură alcoolică pe care o consumați. Alcoolul în general pune în dificultate pancreasul, iar atunci când se asociază cu o masă bogată în grăsimi animale (carne roșie, jumări, smântână) poate crește semnificativ riscul unei pancreatite.

8. Căutați și alte modalități de socializare.

Ne place tuturor să împărtășim o masă cu familia sau cu prietenii, dar v-ați gândit să faceți ceva diferit? În acest fel, este mai probabil să evitați opțiunile alimentare nesănătoase și veți economisi și bani. Ați putea merge împreună la o plimbare de iarnă. Țineți cont că inclusiv banalul ridicat în picioare după o masă reduce nivelul glicemiei, iar o plimbare de doar 10 minute reduce semnificativ riscul de diabet, precum și de complicații legate de hiperglicemie

Articolul este semnat de către Dr. Iulian Mirel Slavu, medic specialist chirurgie generală din cadrul Medlife Spital Lotus Ploiești.

 

PHOTO 2022 11 13 22 21 57

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!