Astăzi, Crăciunul este sinonim cu Moș Crăciun, cu brazii frumoși împodobiți care împrăștie în jur aromă de prospețime, de sărbătoare, cu miresme dulci de scorțișoară sau portocale. Și cu o combinație de culori iconică de Crăciun, roșu-verde. Când vine decembrie, lumea este inundată de verde și roșu. Ferestre decorate și luminoase, vitrine de magazin care îți atrag privirea, toate au măcar puțin din aceste două culori. Spiritul Crăciunului ne copleșește, decorarea casei a devenit o tradiție în fiecare familie. Lupta pentru cine poate pune steaua în vârful bradului sau cine pune luminițele distracției devine palpitantă în fiecare an . Indiferent de modul în care familia ta sărbătorește Crăciunul, fără îndoială casa ta este decorată în roșu și verde. Culorile roșu și verde sunt aproape sinonime cu Crăciunul, dar știi de ce?
Credeți sau nu, au existat demult cărți de Crăciun în nuanțe de alb și albastru, acestea erau atunci culorile Crăciunului. Toate acestea s-au schimbat în 1931, când Coca-Cola, cel mai popular producător de sucuri din lume, a angajat un artist pentru a-l ilustra pe Moș Crăciun. Imaginile îl prezentau pe moșulețul cel mai iubit din lume îmbrăcat în roșu alături de un brad verde. Acesta a fost momentul care a consolidat cele două culori ale Crăciunului în inimile tuturor.
Bradul cel verde
Nimeni nu își imaginează Crăciunul fără bradul cel verde, fără darurile împachetate cu grijă, fără emoția deschiderii cadourilor.
Plantele veșnic verzi – ramurile de brad sau crenguțele de vâsc au fost folosite de mii de ani pentru a decora și înfrumuseța clădirile în timpul iernilor lungi și întunecate. Le aminteau oamenilor că iarna nu este atât de lungă, că nu va dura pentru totdeauna și că primăvara va veni. Romanii lăsau ramurile verzi până în ianuarie, ca semn al norocului. Vechii egipteni obișnuiau să aducă ramuri de palmier în casele lor în timpul festivalurilor de la mijlocul iernii, iar creștinii foloseau ramura de brad ca semn al vieții veșnice.
Prima persoană care a adus bradul de Crăciun în casă a fost Martin Luther. Se povestește că, într-o noapte, înainte de Crăciun, acesta se plimba prin pădure și a ridicat privirea pentru a vedea stelele strălucind printre ramurile brazilor. A fost atât de frumos, încât s-a dus acasă și le-a spus copiilor săi că i-a adus aminte de Iisus, care a părăsit stelele cerului să vină pe pământ de Crăciun.
În Germania, primii brazi de Crăciun au fost împodobiți cu turtă dulce și mere. Apoi, producătorii de sticlă au făcut mici ornamente speciale, similare cu decorațiunile folosite și astăzi.
Roșu arzător
Dacă culoarea verde reprezintă nașterea fiului lui Dumnezeu, roșu simbolizează sângele și moartea sa. Acesta a fost un motiv semnificativ pentru care oamenii au început să adauge mere roșii la început, apoi globuri roșii în bradul de Crăciun. Combinația de culori nu a fost făcută ca să atragă atenția, ci are la bază o analogie puternică. Astfel roșu și verde au devenit culorile Crăciunului. Ele simbolizează nașter ea, moartea și învierea lui Isus Hristos.
Roșul simbolizează, de asemenea, învățătura lui Hristos despre arta iubirii necondiționate. Culoarea roșie simbolizează dragostea și încrederea care trebuie să predomine în fiecare relație. Se spune că de Crăciun familiile se întâlnesc pentru a-și ierta supărările de peste an, pentru a se bucura apoi de anul ce bate la ușă. Când oamenii iubesc necondiționat, nu ar exista altceva decât bucurie și fericire în întreaga lume.
Decoratorii de la Sophia Ploiești răspândesc veselia sărbătorilor prin decoruri festive, combinații de roșu și verde. Culoarea pasiunii este și culoarea Crăciunului, mai ales când te gândești la Moș Crăciun vesel și la costumul său cel roșu. Combinat cu verdele unui pom de Crăciun sau cu albul unei zăpezi pufoase, roșul este cu siguranță o culoare aleasă de mulți, deoarece arată absolut senzațional într-un decor de iarnă.
Eu am vizitat magazinul Sophia Ploiești și m-am bucurat de straiele sale de sărbătoare! Ba mai mult mi-am achiziționat două pernuțe superbe, în roșu și verde, cum altfel?