Nota primita la nastere. Scorul APGAR pe intelesul tuturor
Toate mamicile sunt deja familiarizate cu acest concept de nota primita la nastere. Dar ce reprezinta ea de fapt?
Faimosul scor Apgar (denumit dupa initiatoarea lui - medicul Virginia Apgar - inca din 1952) este o evaluare a nou nascutului in momentul nasterii, in functie de cinci parametri carora li se acorda o nota de 0, 1 sau 2, iar insumate dau rezultatul final.
Dupa cum spuneam, este o evaluare strict in momentul nasterii, adica in primul minut, o apreciere a starii de sanatate a micutului prin evaluarea functiilor vitale si a capacitatii de adaptare la mediul extrauterin si nu reprezinta un diagnostic sau un prognostic pe termen lung. Cu alte cuvinte, un Apgar de 8 sau de 9 nu inseamna o problema de sanatate a nou nascutului (se acorda intre 8-10 unui nou nascut sanatos, cu greutate normala, cu adaptare neonatala buna si care nu necesita ingrijiri medicale deosebite); un astfel de scor de 8 sau 9 poate insemna ca micutul a depus un efort deosebit in timpul travaliului, si a fost afectat pe moment; mai in gluma mai in serios, putem spune ca a obosit, i-a crescut un pic pulsul sau a ramas pe moment fara aer, sau prea mult timp fara pretiosul lichid amniotic. Iar daca va ganditi ca, de exemplu, in timpul unei operatii de cezariana nou nascutul este scutit de orice efort, va spun ca in general consemnul scorului Apgar spune ca micutii nascuti in acest fel pot obtine ca nota maxima 9 tocmai pentru ca nu i se poate evalua starea in urma efortului depus ( cu toate ca am vazut in maternitatile din Romania, in ultimul timp, s-a incalcat acest consemn, probabil pentru a creste confortul si linistea sufleteasca a mamelor).
Dar sa vedem ce si cum se evalueaza conform scorului Apgar.
In primul rand ritmul cardiac. Un ritm cardiac peste 100 de batai pe minut va primi nota 2, sub 100 de batai pe minut nota 1, iar cel absent 0.
Al doilea item evaluat este efortul respirator. O respiratie lenta, neregulata va fi scorata cu 1, respiratia puternica insotita de plans cu 2, iar absenta respiratiei cu 0.
Al treilea element este tonusul muscular, se va acorda 1 in cazul flexiunilor usoare, 2 in cazul unei zbateri viguroase si 0 in cazul hipotoniei, a musculaturii flasce, a lipsei miscarii.
Urmeaza expresivitatea faciala, sau grimasa, pe care o mai puteti intalni si ca excitabilitate reflexa sau reactie la stimuli externi. Se va acorda nota 2 pentru o expresivitate mare, tuse, stranut, plans, tipat, nota 1 pentru grimase usoare si 0 pentru o lipsa de reactie.
Ultimul element supus evaluarii este culoarea pielii, a tegumentelor. O culoare palida, albastruie va fi notata cu 0, o culoare roz, sanatoasa cu 2, iar cazul in care trunchiul este roz iar extremitatile palide cu 1.
Pentru o mai usoara recunoastere a celor cinci parametri, chiar numele initiatoarei reprezinta o prescurtare: Aparenta, Puls, Grimasa, Activitate motorie, Respiratie. Insumand cele 5 cifre se va stabili scorul Apgar al fiecarui copil.
Dupa cum spuneam si la inceput, un scor cuprins intre 8 si 10 reprezinta un scor bun, pentru un copil sanatos ce nu necesita ingrijiri medicale deosebite, un scor de 6-7 arata ca micutul necesita ingrijiri suplimentare si o reevaluare a scorului dupa 5 minute timp in care i s-au acordat aceste ingrijiri, si abia sub 5 putem vorbi de o stare generala grava, unde micutul poate necesita terapie intensiva, dar chiar si in aceste cazuri nu vorbim de diagnostice ce ii pot afecta neaparat viata in viitor.
Oricare ar fi nota primita de nou nascut, le sfatuiesc de proaspetele mamici daca au orice fel de dubiu sau nelamurire sa discute deschis cu medicii; ceea ce trebuie stiut este faptul ca scorul Apgar il stabileste medicul neonatolog, nu ginecolog.