X

Relația adolescenților cu cosmeticele în generația TikTok

Iese fericită de mână cu tati de la *^%+^% (știți, lanțurile de cosmetice faimoase și scumpe), cu o punguță branduită. A primit ce își dorea și pe deasupra chiar: o cremă de față pe care o va folosi după baia de seară și un ser de luminozitate.

Ok, și? De ce merită să vorbim despre asta?

Mai adaug niște detalii ca să vă lămuriți – subiectul nostru are doar 12 ani. Produsele alese fac parte din colecții ale unor branduri cunoscute și se adresează consumatorilor adulți.

Dacă vă uitați în jur veți vedea multe astfel de povești –  fetița vecinei cǎreia la 4 ani îi place mult oja sau colega de serviciu a cărei adolescentă are o colecție impresionantă de produse de îngrijire și o rutină de dimineață și una de seară pe care o respectă cu sfințenie.

Pericolul aici este. De la copii, adolescenți care au grijă de corpul lor,  au o igienă corespunzătoare până la folosirea ultimelor apariții în domeniul cosmetic și multe ore în fața oglinzii pentru a aplica creme și seruri destinate adulților e o distanță uriașă.

Mămicile, mai mult sau mai puțin informate în acest domeniu, poate nu știu termeni precum retinol, peptide, niacinamide. TikTok-ul însă a “educat” tânăra generație care urmărește copii de aceeași vârstă care au deja produse favorite de la mărci celebre.

Ne întoarcem din nou privirea către clanul Kardashian și modul în care au transformat internetul într-o mașină de bani care produce încontinuu.

Familia menționată nu este singura. Apar  mereu noi așa zise vedete pe  care adolescenții îi admiră și care reușesc să impună trenduri.

De ce se întâmplă  acest lucru, în ce condiții pot fi influențați tinerii, cum puteți ca părinți să îi  protejați vă pot explica mai bine psihologii.  (Mă gândesc și la colega mea Virginia Păiș, psiholog clinician pe care o găsiți la clinică).

Ca medic dermatolog vă pot spune ce pot și ce nu pot folosi adolescenții.

Citiți cu atenție specificațiile și lista de ingrediente a produselor pe care și le dorește acum tânăra generație: acizi, substanțe care încurajează producția de colagen, efect anti-aging. Pe cât de benefice sunt folosite de către adulți, la recomandarea medicului (insist pe acest aspect din experiență) , pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite de copii. Dintre efectele negative  cele mai frecvente: agravarea acneei , iritații, alergii, eczeme și alte afecțiuni ale pielii care pot crea probleme pe termen lung.

La varsta adolescenței , odată cu modificările hormonale care influențează cantitatea de sebum, tinerii trebuie să folosească produse blânde de  curățare a tenului. Poate fi nevoie și de o hidratare ușoară și obligatoriu cremă cu factor de protecție atunci când se expun la soare.

Aceasta este singura rutină de care are nevoie tenul tânăr.

Iar în cazul în care apare acneea sau orice altă modificare a aspectului tenului , vǎ sfătuiesc să nu le tratați singuri, ci să vă adresați unui medic dermatolog.

Ana Fâcă: