Lifestyle
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

  1. Domnule doctor Stingu, mulțumim mult, în primul rând, pentru amabilitatea de a ne oferi acest interviu. Aș vrea să începem prin a ne povesti puțin despre începuturi. De ce această profesie? 

Eu vă mulțumesc pentru această onoare pe care mi-o faceți. Începuturile sunt destul de îndepărtate în timp, în anii ՚90. Începuturile sunt însă în fiecare zi. Fiecare zi înseamnă responsabilitate. Iar responsabilitatea se învață perpetuu. Pentru această profesie le mulțumesc bunului Dumnezeu, familiei mele, maeștrilor și colaboratorilor mei. De la toți am învățat și învăț în continuare.

 

Întorcându-ne în prezent, trăim în epoca în care mai mult decât oricând se pune un mare accent pe felul în care arătăm, ba mai mult, se practică cumva un aspect de tip „șablon”, aspect care de cele mai multe ori se obține prin intermediul chirurgiei plastice. Cum vedeți această practică din punct de vedere al specialistului care cu asta se ocupă zi de zi?

Valorizarea imaginii asupra propriei persoane reprezintă până la un punct un factor important al stării de sănătate. Conceptul de șablon poate însemna consecința unor standarde tehnice sau a unor principii chiar matematizate și idealizate ale noțiunii de frumusețe. Dar sunt foarte importante abordarea individualizată a pacientului, consultația și informarea corecte, precum și aplicarea unor proceduri chirurgicale sau non chirurgicale care să conducă la rezultate realiste și la creșterea calității vieții pacientului.

 

Care sunt, la ora actuală, cele mai solicitate operații?

Dacă ne referim la chirurgia estetică (prin excelență o chirurgie electivă), cele mai solicitate intervenții sunt legate de zona facială, conturul corporal și al sânilor.â

 

Știu că sunteți recunoscut pentru felul unic de abordare atunci când o pacientă vine la dumneavoastră. Știu, de asemenea, și vă rog să mă corectați dacă greșesc, că nu vă grăbiți să faceți programarea la operație. De ce?

Nu știu dacă e neapărat un fel unic de abordare. La motivația pacientei trebuie adăugate o informare corectă, o definire precisă a procedurii sau procedurilor chirurgicale, a complicațiilor și a dimensiunii realiste a rezultatelor. Acest act medical (consultația) se poate efectua în mai multe etape, astfel încât controlul riscului să fie pe cât posibil cât mai eficient. Siguranța pacientului se află pe primul plan.

 

Considerați că pacientele/pacienții nu se informează corect înainte de a lua decizia de a schimba ceva la propriul corp, la propria înfățișare?

Din fericire, astăzi sursele de informare sunt multiple. Internetul conduce această sferă informațională. Pacientele se informează. Ceea ce este un lucru foarte bun. Datoria medicului este de a filtra și de a adapta această informație la necesitățile individuale.

 

Mi-ați povestit la un moment dat despre importanța echipei în această zonă a chirurgiei plastice. Spuneți-ne de ce este acest aspect atât de important, astfel încât oamenii să înțeleagă că, atunci când doresc să programeze o astfel de intervenție, nu doar medicul care o execută este important.

Echipa e cheia reușitei actului medical. Echipa înseamnă instituția medicală în care lucrezi, înseamnă anesteziști, personal mediu și auxiliar, echipă chirurgicală mono sau interdisciplinară.

 

Ce intervenții faceți în cadrul clinicii Medlife Ploiești? 

Chirurgie estetică, chirurgie reconstructivă, chirurgie după pierdere masivă în greutate, chirurgia sechelelor după traumatisme ale extremităților.                                                  

 

În ce cazuri credeți că ar trebui o femeie să apeleze la chirurgia plastică, excluzând cauzele care o obligă la asta (accidente, arsuri)? Există o „regulă”?

Chirurgia plastică electivă reprezintă o resursă importantă pentru îmbunătățirea aspectului corporal. Dorința și motivația pacientelor reprezintă un punct de plecare important. Regula sau regulile se aplică, se discută și se asumă individualizat.

 

Pare că lumea s-a împărțit în două. Cei/cele care abuzează de chirurgia plastică și cei/cele care o exclud în totalitate, de frică să nu fie amestecați cu prima categorie. Cum găsim un echilibru între cele două categorii?

Nu trebuie să găsim un echilibru între cele două categorii. Trebuie să contribuim la echilibrul individual. Fiecare persoană are dreptul asupra propriului corp.

 

Ce mesaj aveți pentru doamnele care, poate din cauza înaintării în vârstă, nu se mai regăsesc în propriul aspect fizic, simt adevărate complexe legate de asta și nu au curajul de a merge măcar la un consult?

Să identifice problemele și resursele de a le rezolva în acord cu motivația individuală.

 

În zilele noastre, când, de ce să nu recunoaștem, serviciile medicale fac parte din cea mai mare industrie a lumii, cât de greu este să mai existe o ghidare din punct de vedere al bioeticii? Ce probleme credeți că există în acest moment în ceea ce privește acest aspect? Cu ce vă confruntați dvs. atunci când vine vorba despre bioetică și despre felul în care vă desfășurați activitatea?

Bioetica se aplică tuturor specialităților medicale. Promovarea susținută a unor servicii medicale sau a unei culturi organizaționale de tip stardom legate de personalitatea medicului poate încălca anumite principii de etică. Orice suferință a omului trebuie tratată cu empatie, realism și responsabilitate. Pacientul trebuie să se afle în centrul sistemului medical.

 

Credeți că există o problemă reală în ceea ce privește relația actuală dintre chirurgia plastică și etică?

Nu cred. Toți profesioniștii din domeniul medical sunt conștienți și antrenați în aplicarea principiilor de bioetică și abordează pacienții în mod corect.

 

Ați refuzat vreodată anumite intervenții? Dacă da, de ce?

Am refuzat pacienți care aveau așteptări nerealiste de la o anumită intervenție sau la care o procedură invazivă n-ar fi rezolvat problema.

 

 Cui îi revine sarcina de a le educa pe paciente în ceea ce privește faptul că chirurgia plastică trebuie să le pună în evidență într-un sens pozitiv, nu să le facă să arate nenatural?

Aș evita conceptul de a educa. Consulți, informezi, lămurești, clarifici și stabilești o punte de comunicare corectă cu pacienții. Dar nu educi și nici nu poți avea pretenția aceasta.

 

Cât de important este ca pacienta să cunoască foarte bine condițiile de risc, toate datele legate de intervenție, dar și suferința care vine după aceste intervenții?

 

Balanța între riscuri și beneficii trebuie să se încline întotdeauna către binele pacientului. E de preferat ca pacientul să fie informat în ceea ce privește resursele medicului de a gestiona riscurile. Managementul riscului este mult mai important decât etalarea aspectelor pozitive ale actului chirurgical. În ceea ce privește suferința, aceasta trebuie limitată drastic prin toate elementele unui act medical de calitate.

 

Pe domnul doctor îl găsiți în cadrul clinicii Medlife Lotus Ploiești!

 

Dr Stangu 1

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!