Lifestyle
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Nevoia de somn este un subiect care trebuie să ne preocupe. Somnul este o parte esențială a vieții noastre, în medie petrecem o treime din viață dormind. De aceea este atât de important să dormim în mediul cel mai favorabil posibil și cât trebuie. Somnul este un indicator al sănătăţii generale. Fie că vorbim de sănătatea cognitivă, fizică sau de evitarea stărilor de depresie, programul orelor de somn joacă un rol esential.Cercetătorii au studiat nevoia de somn a oamenilor în diverse etape ale vieții lor.

Conform raportului dat de acestia, în funcţie de vârstă, fiecare individ trebuie să doarmă un anumit număr de ore:
Nou-născuţi (0-3 luni): intervalul de somn se restrânge la 14-17 ore în fiecare zi
Sugarii (4-11 luni): intervalul de somn este între 12-15 ore
Copiii (1-2 ani): intervalul de somn este între 11-14 ore
Copiii de vârstă preşcolară (3-5 ani): 10-13 ore
Copiii de vârstă şcolară (6-13 ani): intervalul de somn este între 9-11 ore
Adolescenţii (14-17 ani): intervalul de somn este între 8-10 ore
Adulţii mai tineri (18-25 ani): intervalul de somn este de 7-9 ore
Adulţii (26-64 ani): numărul orelor de somn nu a fost schimbat, rămân 7-9 ore
Adulţi în vârstă (65+): intervalul de somn este de 7-8 ore
De ce este important să avem un somn odihnitor?

Somnul nu este doar o perioadă de pauză, ci o stare fiziologică normală în timpul căreia au loc numeroase procese în corpul nostru. Este momentul când au loc dezvoltarea cerebrală și secreția hormonală, se îmbunătățesc funcțiile imune, crește producția de proteine și se face reglarea temperaturii. De asemenea, somnul este indispensabil memorării, învățării, creativității și rezolvării problemelor din fiecare zi.

Sfaturi pentru un somn sănătos:

Stabiliți o oră de culcare și de trezire, inclusiv pentru weekenduri!
Evitați alimentele nepotrivite pentru masa de seară (mâncăruri grase, care produc indigestie)! Urmăriți Băcănia Patria ca să aflați în următoarea perioadă ce alimente sunt potrivite seara! Urmează o campanie interesantă legată de nutriție!
Faceți mișcare în fiecare zi!
Reglați temperatura din dormitor. Un somn odihnitor are loc la 18-24 grade Celsius. Înainte de culcare, aerisiți camera.
Înlăturați zgomotele și luminile care pot perturba somnul. Alegeți draperii de tip black out. Black out-ul este un material foarte dens, fabricat într-o tehnologie specială. Fiind perfect opac, el nu permite nici pătrunderea luminii, dar nici a căldurii pe timp de vară! Găsiți multe variante de material black out în magazinul Sophia Ploiești.
Nu te priva de somn în timpul săptămânii cu speranța că veți recupera în zilele libere.
Asigură-te că ai acces la lumină naturală pe timpul zilei. Expunerea la lumină pe timpul zilei te încarcă de energie și contribuie la îmbunătățirea calității somnului din timpul nopții.
Redu expunerea la lumina albastră a ecranelor, în special seara.
Evită consumul excesiv de alcool cu patru ore înainte de culcare și fumatul.
Evită să consumi cafeină cu 6 ore înainte de culcare. Nu te gândi numai la cafea.
Produsele care conțin cafeină includ anumite tipuri de ceai, ciocolată, unele sucuri.

Fă câteva schimbări în dormitor! 
Unii oameni de știință cred că dormitorul are un impact major asupra calității somnului. Temperatura, zgomotul, luminile de afară chiar și felul în care este așezată mobila pot afecta somnul. Un designer specializat vă poate ajuta cu sfaturi! 
Patul trebuie să fie doar locul în care dormi. Nu îl transforma în spațiu de lucru sau de distracție. Trebuie să asociezi patul cu odihna pentru a putea dormi bine în el, nu cu munca sau petrecerea timpului liber.
Asigură-te că salteaua și perna sunt confortabile.
Salteaua și perna pe care dormi au efecte surprinzătoare asupra somnului. O echipă de cercetători a analizat beneficiile unei saltele noi. Rezultatele au arătat că participanții aveau cu până la 57% mai puțin dureri de spate și umeri, iar calitatea somnului se îmbunătățise cu 60%. Este bine de știut că perna ar trebui schimbată după aproximativ 18 luni, iar salteaua după 5-8 ani! Găsiți o gamă largă de paturi și saltele în showroom-ul Mobella Home din Bd. Republicii, nr 327!

Somnul este în strânsă legătură cu sănătatea! Fă-ți un obicei din a-ți face investigații regulat! Prevenția este cel mai bun tratament! Specialiștii clinicii ROUA vă așteaptă!

*Materialul medical a fost scris prin amabilitatea  doamnei doctor IONICĂ CARMEN - medic primar chirurgie generală la Clinica ROUA, compentență în endoscopie digestivă diagnostică, chirurgie laparoscopică, endoscopie digestivă terapeutică, managementul serviciilor de sănătate.

 

68599120 2541686429223645 5913606836249952256 osleep chalnage

 

 

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!