Lifestyle
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Endometrioza este o boală cronică, invalidantă, care poate îmbrăca o mulțime de forme clinice și se poate manifesta polimorf, motiv pentru care ea se mai numește și „boala cu 1000 de fețe”. Azi vă invităm să citiți interviul cu doamna doctor Andreea Boiangiu, pe acest subiect. Nu uitați că cel mai important este să fiți atente cu sănătatea voastră și să mergeți la control regulat!

 

Doamna doctor, ce ne puteți spune despre endometrioză, un subiect care este din ce în ce mai frecvent în rândul pacientelor tinere?

 

Endometrioza se asociază cel mai frecvent cu dureri pelviene cronice, de multe ori de o intensitate atât de crescută, încât pacientele sunt incapacitate în activitatea lor zilnică, se poate asocia cu dispareunia – aceasta reprezentând durerea la contactul sexual, aceste paciente ajungând în cele din urmă să asocieze actul sexual cu durerea marcată, insuportabilă și, prin urmare, să ajungă să evite acest lucru, alterându-și în acest mod viața de cuplu, dar și confortul psihic, respectul de sine; endometrioza mai poate fi regăsită în literatură și ca „boala femeii neiubite”. 30-50% dintre pacientele cu endometrioză asociază și infertilitate, aceasta venind din nou ca o provocare asupra vieții de cuplu. Modul în care endometrioza afectează fertilitatae este, de asemenea, multiplu – fie prin prezența durerii și scăderea interesului pentru contactul sexual, fie prin leziuni ovariene extinse cu reducere importantă a rezervei ovariene (numărul de foliculi), prin anomalii ale trompelor uterine, prin prezența de aderențe cu distorsionarea anatomiei pelviene. 

Cum arată endometrioza?

Endometrioza poate fi identificată ca endometrioza ovariană, cu formarea de chisturi ovariene care pot ajunge la dimensiuni impresionante (așa-numitele chisturi cu aspect ecografic „în geam mat” și cu conținut ciocolatiu vâscos) sau cu formarea de noduli de endometrioză ce infiltrează profund ligamentele uterosacrate, leziuni de endometrioză ale peritoneului pelvian (pete cafenii care tapetează peritoneul), formarea de aderențe pelviene, endometrioza peretelui rectal sau vezical și, în cazuri rare, cu forme de endometrioză extrapelviană. Endometrioza în formele sale severe, cu afectare profundă, poate afecta și organele profunde din pelvis, manifestându-se cu disurie (durere la micțiune) sau cu tenesme rectale și rectalgii (crampe rectale și dureri rectale importante) în perioada premenstruală. O altă manifestare severă a endometriozei profunde este reprezentată de afectarea uretrelor pelviene cu apariția de stenozări (îngustări ale lumenului), care pot fi uneori atât de importante, încât se complică cu ureterohidronefroza (dilatarea uretrei în amonte, cu dilatarea bazinetului renal, dilatarea rinichiului) și pot evolua, netratate, cu pierderea funcționalității unui rinichi.

Așadar, endometrioza este o boală cu impact profund asupra calității vieții femeii și, deși nu este o patologie neoplazică, uneori se poate comporta chiar mai agresiv decât un cancer și poate avea urmări invalidante – se poate ajunge în cazurile grave chiar la rezecții parțiale ale organelor de vecinătate – rect, vezica urinară etc.

Cum se poate diagnostica endometrioza?

De multe ori, și diagnosticul bolii este o provocare, existând forme de boală total atipice și fără semne certe de diagnostic. Este recomandabil ca orice pacientă care se confruntă cu durere pelviană cronică, dispareunie sau infertilitate să se adreseze medicului specialist ginecolog pentru o evaluare completă. 

Atunci când suspectăm endometrioza la o pacientă sunt necesare, de cele mai multe ori, mai multe investigații pentru a putea stabili corect diagnosticul. Consultul ginecologic, ecografia transvaginală și dozarea serică a markerului tumoral CA125 sunt investigațiile de bază, acestea se pot completa cu o examinare superioară, care este examenul RMN pelvian cu protocol de endometrioză. Iar în alte cazuri endometrioza se poate diagnostica strict intraoperator, prin constatarea de leziuni tipice și, ulterior, confirmată prin examenul histopatologic (biopsie).

Cum se tratează endometrioza?

Având în vedere că boala este una polimorfă, tratamentul este și el multimodal. Cel mai important aspect de luat în calcul este ca pacienta să se adrese unui specialist în endometrioză. De asemenea, centrul căruia se adresează trebuie să fie unul multidisciplinar, pentru că în unele cazuri abordarea terapeutică necesită implicarea mai multor specialiști: ginecologi, radiologi, chirurgi.

Tratamentul endometriozei trebuie să țină cont de câteva repere importante:

-       Vârsta pacientei;

-       Prezența sau absența de sarcini / confruntarea cu infertilitatea;

-       Dimensiunea chisturilor endometriozice și asocierea de complicații;

-       Gradul de profunzime al endometriozei și afectarea organelor de vecinătate.

Așadar, tratamentul endometriozei trebuie să fie INDIVIDUALIZAT (adaptat fiecărui caz în parte) și STRATIFICAT în funcție de factorii de risc asociați și de dorința de a obține o sarcină.

Unele cazuri pot beneficia doar de un tratament medical (hormonal, antialgic, antiinflamator), alte cazuri necesită intervenție chirurgicală asociată tratamentului medical, pe scurt, tratamentul este multimodal și de lungă durată, adaptat fiecărui caz în parte.

Terapia hormonală adresată pacientelor cu endometrioză are drept scop oprirea progresiei leziunilor de endometrioză prin blocarea activității ovariene – se pot folosi pilule contraceptive estro-progestative, pilule pe bază de progesteron, agonisti de hormoni eliberatori de gonadotropine – toate acestea având ca scop inhibarea ovulației.

Chirurgia endometriozei necesită expertiza avansată a celui care operează și o bună cunoaștere a fiziopatologiei acestei boli. Ar fi ideal ca intervenția chirurgicală să fie unică și bine făcută și să se evite necesitatea reintervențiilor. Din punct de vedere chirurgical, se poate practica: excizia/electrocoagularea leziunilor de endometrioză superficiale, chistectomie ovariană cu excizia cămășii chistului și conservarea a cât mai mult din țesutul ovarian sănătos posibil pentru a păstra cât mai mult din funcția fertilă, se poate practica alcoolizarea chistului la pacientele care deja au o rezervă ovariană redusă, iar chirurgia leziunilor profunde presupune tehnici complexe și necesită echipă multidisciplinară. O pacientă odată diagnosticată cu endometrioză trebuie strict monitorizată și terapia trebuie adaptată fiecărui moment din viață. Recidiva acestei boli este frecventă și, de multe ori, afectarea este mai severă decât la început; riscul de recidivă este crescut de o abordare terapeutică insuficientă sau incorect coordonată, de o intervenție chirurgicală incompletă și, de aceea, subliniez importanța tratării cazurilor de endometrioză de către medici cu experiență în acest domeniu.

Se poate diagnostica și trata endometrioza undeva în Ploiești?

Spitalul Medlife Lotus Ploiești vine în întâmpinarea nevoilor pacienților noștri cu aparatură de ultimă generație (ecografe performante, serviciu de radiologie cu aparat de RMN), specialiști antrenați în centrul universitar București pentru tratarea endometriozei, chirurgi de chirurgie generală și medici anesteziști care asigură linie de gardă în permanență.

20220826 114706

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!