Lifestyle
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Am cunoscut-o pe Andreea Petroșanu...unde credeți? La cafea, acum câteva luni! Am văzut în fața mea un om cu o mare pasiune. Despre Soroban (aritmetică mentală, mai auzisem, evident știți că nu înțeleg nimic legat de cifre). Acum vreo 2 săptămâni m-a sunat și mi-a zis, trebuie să ne vedem să-ți povestesc despre "copiii mei olimpici"! Zic, hai! Și hai să-mi spui și mie mai multe detalii despre toată activitatea ta. Am făcut acest interviu și între timp, Agnes a făcut 2 ședințe de Soroban și este fascinată. Vă invit și pe voi să scoatem copiii din tablete cu activități smart!

 Ce face SmartyKids? Ce cursuri aveți pentru copii, care sunt vârstele

grupelor pe care le aveți?

Centrul SmartyKids Ploiești face parte din cea mai mare rețea de centre educaționale pentru copii din România.

SmartyKids este membru oficial al SAMA Global Abacus and Mental Arithmetic Association, care este o organizație mondială renumită de aritmetică mentală ce include organizații din 20 de țări.

SmartyKids Ploiești oferă:

- cursuri de aritmetică mentală pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani

- cursuri de citire rapidă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani.

 Ce este aritmetica mentală?

Aritmetica mentală este o strategie unică care are la bază tehnica de calcul cu ajutorul abacului ce permite dezvoltarea abilitaților intelectuale și creative ale copiilor, să se dezvolte într-un mod 

echilibrat, ajutându-i să-și atingă întregul potențial.

Aritmetica mentala activează și dezvoltă ambele emisfere cerebrale, contribuind la formarea gândirii si la dezvoltarea mai multor funcții cognitive ca atenția, memoria, concentrarea, imaginația și viteza de gândire.

 Cum ți-a venit ideea deschiderii unui centru de aritmetică mentală, în

Ploiești?

După o carieră de 15 ani în domeniul bancar, am simțit că a venit momentul unei schimbări pe plan profesional și in urmă cu aproximativ 2 ani și jumătate am decis să deschid primul centru de aritmetică mentală Smartykids din Ploiești.

Am ales să mă implic în acest domeniu educațional, în special în predarea aritmeticii mentale, deoarece trăim într-o lume în care tehnologia acaparează tot mai mult interesul copiilor limitând dezvoltarea lor intelectuală.

Întrucât ne aflăm în plină eră digitală, a progresului tehnologic și a inteligenței artificiale 

în care orice informație este doar la un click distanță fără a depune vreun efort, consider că aritmetica mentală are un impact extraordinar asupra dezvoltării creativității și imaginației copiilor generației de astăzi.

 Care este vârsta minimă a copiilor care se pot înscrie la SmartyKids?

Vâsta minimă a copiilor ce pot frecventa cursurile de aritmetică mentală ale Centrului SmartyKids Ploiești este de 6 ani.

Într-o societate în care se pune accent foarte mult pe creativitate, cumsimți deschiderea părinților față de zona aceasta reală?

Într-adevăr, gândirea creativă este o abilitate necesară noilor generații de copii care își doresc să fie cât mai originali și să iasă din tipare prin soluții inovative, iar aritmetica mentală contribuie într-o foarte mare măsură la dezvoltarea emisferei drepte cerebrale care este 

responsabilă cu creativitatea și stimulează imaginația.

Studiile privind neuroplasticitatea creierului au demonstrat că tehnica abacului stimulează funcțiile cognitive ale creierului celor mici prin proiectarea instrumentului în minte și manipularea bilelor imaginar, realizând astfel calcule mintale foarte rapide.

Părinții sunt extrem de deschiși către această activitate deoarece au înțeles că aritmetica mentală este un sport al minții ce are un impact pozitiv asupra performanțelor școlare ale copiilor.

Care ar fi avantajele copiilor după ce frecventează aceste cursuri?

Învățând această tehnică de calcul aritmetic, copiii au mai multe beneficii.

Pe termen scurt, copiii învață inițial să numere pe abac, să adune și să scadă corect cu abacul și astfel se dezvoltă rapid capacitatea abilităților motrice fine cum ar fi scrierea de mână, manipularea obiectelor mici. Ulterior, copiii realizează calcul mintal foarte rapid cu mai mulți termeni imaginându-și abacul. Acesta este momentul în care elevii încep să facă toate calculele cu o viteză și o acuratețe incredibilă!

Totuși, în antrenamentul de aritmetică mentală, există un alt element important – procesul care stă la baza acestui calcul mintal rapid ce aduce beneficii pe termen lung prin stabilirea unor conexiuni neuronale între cele două emisfere cerebrale ce conduc la dezvoltarea funcțiilor cognitive ale creierului.

Emisfera stângă a creierului este responsabilă pentru abilitățile de calcul, vorbire și logică, iar cea dreaptă pentru imaginație și gândire figurativă.

Un copil ale cărui emisfere cerebrale se dezvoltă armonios poate aborda rezolvarea oricăror sarcini și probleme din diferite unghiuri, cu o viteză de invidiat.

Ce schimbări se simt în ceea ce-i privește?

În procesul de numărare, memoria se îmbunătățește semnificativ.

Exercițiile practice regulate de aritmetică mentală îmbunătățesc gândirea logică și abilitățile analitice ale copilului.

Copiii devin semnificativ mai concentrați. Acest lucru are un impact pozitiv asupra performanței lor în educația școlară.

Gândirea, imaginația și creativitatea sunt activate. Toate acestea cresc curiozitatea copilului și contribuie la rezultate mai bune. 

Îmbunătățindu-și abilitățile de calcul mental, copiii devin mai încrezători, independenți și învață să se exprime.

Cursurile de aritmetică mentală ajută un copil nu doar să-și îmbunătățească abilitățile cognitive, ci și să se îndrăgostească de matematică în general.

Ce aptitudini dobândesc?

Practicând aritmetica mentală, copiii dobândesc încredere în sine, independență in gândire, dezvoltă abilitați de lider și manifestă dorința de a excela academic, își dezvoltă spiritul 

competitiv prin participarea la olimpiade naționale și internaționale.

9. Care este sistemul de organizare al acestor cursuri? Cât durează? Care

este finalitatea? Primesc vreo diplomă? Se finalizează atunci când

copiii își însușesc tehnicile predate sau ei pot veni "la nesfărșit"?

Activitatea este împărțită în 6 module concepute pe mai multe niveluri de complexitate conform progresului copilului în aritmetica mentală.

Parcurgerea celor 6 module S-M-A-R-T-Y se desfășoară pe o perioadă determinată de 2 ani si jumătate, iar promovarea dintr-un modul în altul se face în urma unei testări de final de modul.

Copiii primesc si o diplomă de absolvire a fiecărui modul în parte, fapt ce atestă că au dus la bun sfârșit sarcinile trasate.

În urma absolvirii celor 6 module S-M-A-R-T-Y, copiii dobândesc tehnici de calcul pe abac de 

adunare si scădere, înmulțire, împărțire , calcule cu numere negative și zecimale, radicali și rădăcină pătrată.

În cadrul cursurilor de aritmetică mentală, copiii lucrează pe manuale originale de calitate și caiete cu realitate augmentată.

Copiii au acces și la o platformă online pentru efectuarea temelor zilnice și exersare în vederea consolidării noțiunilor predate la curs.

Cadrele didactice din cadrul Centrului SmartyKids Ploiești sunt instruite permanent prin cursuri de certificare și dezvoltare personală.

Copiii care studiază în Centrul SmartyKids Ploiești participă anual la olimpiade naționale și internaționale de aritmetică mentală pentru a-și verifica nivelul, să se motiveze să studieze și mai mult și să întâlnească prieteni noi cu pasiuni comune.

 Povestește-ne despre performanțele recente obținute la Olimpiada din

Bulgaria. Cum ați ajuns acolo? Ce ați câștigat?

In data de 11 iunie 2022 cursanții centrelor SmartyKids din Bulgaria și România au participat la Olimpiada Internațională SmartyKids 2022 de Aritmetică Mentală ce s-a desfășurat în Bulgaria la Albena.

În competiție au intrat 650 de copii din România și Bulgaria, iar probele au constat în rezolvarea a 150 de exerciții pe abac sau mental în numai 8 minute, dar și o altă probă în care aveau de rezolvat alte 150 de exerciții în 8 minute, exclusiv mental.

Ultima probă – Tiebreaker, a fost de departajare și a presupus rezolvarea a 60 de exerciții în numai 2 minute.

Participanții au fost împărțiți pe categorii, în funcție de vârsta și nivelul lor de formare, pe module de complexitate.

Din cadrul Centrului SmartyKids Ploiesti au participat 5 copii ce au reprezentat România la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din Bulgaria și toți 5 au urcat pe podium obținând premii f importante, 5 medalii de aur (locul 1) si o medalie de argint (locul 2), astfel:

Boșcan Maria, 9 ani, Medalia de Aur

Dorobanțu Antonia, 8 ani, Medalia de Aur

Avram Andrei, 8 ani, Medalia de Aur

Mortoiu Diana, 7 ani, Medalia de Aur

Tănăsoiu Amelia, 8 ani, Medalia de Bronz

Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală SmartyKids 2022 a oferit o mare oportunitate pentru fiecare copil de a primi recunoașterea publică pentru talentul său, realizările în aritmetica mentală și de a câștiga o nouă experiență și amintiri de neuitat.

Sunteți în vacanță pe timp de vară sa aveți programe speciale, de tip

summer school, la centru?

Pe perioada vacanței de vară continuăm  activitatea la centru cu program normal de desfășurare a cursurilor. 

 Ce îți dorești pentru viitorul SmartyKids?

În viitorul apropiat îmi doresc să ne treacă pragul cât mai mulți Smarty-cieni dornici să experimenteze din tainele aritmeticii mentale și să atingă performanțe școlare. 

Deasemeni intenționez să implementez și un program de educație financiară menit să le facă cunoștință copiilor cu sistemul bancar și cu principiile economice de bază.

IMG 20220701 WA0007IMG 20220627 WA0052IMG 20220701 WA0010IMG 20220701 WA0013

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!