Lifestyle
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Cred că nu mi s-a întâmplat până acum, ca în urma a ceva ce am experimentat eu ( vezi operația de septorinoplastie pe care am avut-o în iulie anul trecut, găsiți jurnalul de operație aici http://www.vitejiepetocuri.ro/lifestyle/616-jurnal-de-operatie-septorinoplastie) să primesc atât de multe întrebări. Nu doar despre operația mea ci și despre anumite intervenții pe care le poate susține domnul doctor Rob inclusiv pediatrice, așa că am hotărât să vă fac cunoștință mai îndeaproape cu domnul doctor Robert Rob din cadrul Spitalului Medlife Lotus Ploiești. 

Am reluat aici interviul pe care ni l-a oferit în nr.5 al revistei Lace Magazine.

 

 

 

1. Domnule doctor, deși ne-ar plăcea să întrăm direct în subiectele despre care ne dorim să aflăm informații, de fiecare dată când stăm de vorbă cu un medic ne place să aflăm povestea. Cum v-ați îndreptat către medicină și de ce această specializare, ORL? 

Provin dintr-o familie modestă, cu parinți ce au avut profesii fără nici o legătură cu domeniul medical sau sanitar. Sunt conștient că răspunsul meu nu este răspunsul standard la acest tip de întrebare, dar motivul real pentru care am alessă fac medicina a fost dorința de a depași statutul social și profesional al părinților, iar medicina părea în acea etapă a viețîi mele modul cel mai potrivit de-a face acest lucru. 

În acea perioadă habar nu aveam „cu ce se mănâncă medicina” și efectiv nu știam decât vag în ce urma să mă bag. A fost o decizie oarecum inconștientă, dar privind în urmă a fost decizia cea mai corectă pe care aș fi putut-o lua în acel moment. Alegerea specialitățîi ORL și Chirurgie Cervico-Facială a venit că urmarea unui „top 3” pe care-l aveam în minte în momentul alegerii specialitățîi după promovarea examenului de rezidențiat. Cred că și aceasta a fost o alegere inspirată. 

2. V-ați făcut studiile și ați început mai apoi să profesați la Târgu Mureș, dar aveți experiență în formarea profesională și în afara țării. Cum v-a ajutat în profesie faptul că aveți aceste perspective medicale diferite? 

Am urmat Facultatea de Medicina și Farmacie „Gheorghe Marinescu”- UMF Târgu-Mureș (actualmente redenumită „George Emil Palade”), am efectuat rezidențiatul în specialitatea ORL la Clinica ORL Târgu-Mureș. 

În timpul rezidențiatului am urmat diverse cursuri de supraspecializare în Olanda și Ungaria. După încheierea rezidențiatului am susținut un examen pe post de medic specialist ORL pe secția ORL a SJU Piteșți. 

În timpul rezidențiatului, am predat lucrări practice la studenți timp de aproape 4 ani și am profesat că și medic de întreprindere la Combinatul Chimic AZOMUREȘ. Din 2010 am început să lucrez pe secția ORL a SJU Piteșți, în acest interval de timp fiind plecat de 2 ori în Anglia, unde am profesat că și medic specialist ORL. 

Experiența profesională în afară m-a ajutat pentru a-mi conștientiza atât punctele forte, cât și punctele slabe în pregătirea profesională, m-a ajutat fantastic în dezvoltarea și evoluția pe plan profesional, mi-a dat încredere în nivelul pregătirii mele profesionale, m-a disciplinat, a fost o sursă de inspirație și de idei pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite în specialitatea mea cu alte cuvinte experiența profesională în afara țării „mi-a deschis ochii” și mi-a lărgit orizontul profesional. 

3. Știu că deși nu vă place să vorbiți despre aceste subiecte la modul laudativ, ați bifat și câteva premiere medicale ORL. Ne puteți povesti despe acestea? 

Pentru a clarifica de la bun început, termenul de premieră medicală ORL este unul relativ, fiind premiera în funcție de ce te raportezi. E vorba de premiere medicale pentru specialitatea ORL în Piteșți sau Ploieșți cum ar fi: introducerea chirurgiei otologice și cofochirurgiei, a chirurgiei endoscopice rinosinusale, a chirurgiei rinosinusale și de bază de craniu asistată de neuronavigație, a microchirurgiei laringiene asistată endoscopic sau microscopic, a cateterismului tubar endoscopic, a chirurgiei ORL cu radiofrecvență sau coblație, a unor tipuri de proceduri noi, etc. O bună parte din aceste tipuri de intervenții se făceau de ceva vreme în centrele universitare din țară, dar nu și în aceste 2 orașe. 

Practic, eu consider și vreau să cred că am contribuit într-o oarecare măsură la aducerea ORL-ului din aceste 2 orașe și chiar din țară, la standarde apropiate de cele din spitalele europene specifice secolului 21. Evident, sunt conștient că mai sunt foarte multe lucruri de făcut până ajungem să fim pe picior de egalitate cu marile centre de chirurgie ORL europene. 

4. Aș vrea să discutăm puțin despre deviația de sept, întrucât și eu am suferit recent o intervenție, mai exact o operație de septorinoplastie. Știu că deviația de sept este o afecțiune des întâlnită, dar totuși oamenilor le e teamă de operație? De unde această teamă? De ce ar trebui totuși să treacă peste frică și să-și corecteze această deviație? Se mai face această intervenție cu „dalta și ciocanul”? 

Deviația de sept nazal este o condiție anatomică prezentă la un mare procent din populația planetei, fară a reprezenta o problemă neapărat pentru majoritatea oamenilor care o au. Existenta ei în sine NU este o problemă. 

Ea reprezintă o problemă doar când este simptomatică și influențează negativ calitatea vieții pacientului, adică atunci când produce: obstrucție nazală permanent (nas înfundat), rinoree            (nas care curge), hemaj posterior (secreții nazale ce se scurg posterior), hiposmie (alterarea mirosului), cefalee cronică, somn de proastă calitate datorită obstrucției nazale nocturne, episoade recurente de sforăit și apnee de somn, atunci când contribuie la apariția și întreține o sinuzităcronica, etc. 

Teama de operație vine din percepția pe care o mai au oamenii, din poveștile „urbane" și „folclorul” legat de felul cum se efectuau aceste intervenții în urmă cu mai mulți ani și anume că „se face pe viu și simți totul", că „îți dă cu dalta și ciocanul în nas, pe viu”, că după operație „ai în nas meșe de 2 metri și că atunci când le scoate doctorul simți că-ți scoate creierul” etc. 

Aceste povești au o bază cât se poate de reală, în trecut această intervenție făcându-se de multe ori în anestezie locală, pacientul având parte de o experiență cât se poate de neplăcută. Din fericire, nu mai este cazul în prezent, experiența pe care o au pacienții operați actualmente fiind total diferită, în sens pozitiv, față de aceea a pacienților operați în urma cu zeci de ani. 

Deși mult mai rar, uneori mai este necesară folosirea dălții și-a ciocanului în operațiile de septoplastie, iar în operațiile de rinoplastie și septorinoplastie folosirea ciocanului și-a dăltițelor de osteotomii este foarte frecventă. Ca alternative la „ciocan și daltă” avem freza rinosinusala și/sau piezotomul, care permit fracturarea mai puțin agresivă a țesutului osos. 

Aceste operații fiind efectuate în prezent eminamente în anestezie generală, discomfortul resimțit de pacient lafolosirea acestor instrumente este nul. 

5. Care este diferența între septorinoplastie și rinoplastie? 

Septoplastia este intervenția chirurgicală la nas care are ca și scop îndreptarea septului nazal pentru a crea un pasaj optimal pentru fluxul de aer prin fosele nazale, în așa fel încât pacientul să poată respira mult mai bine. Este o intervenție pur funcțională, fară a se modifica aspectul exterior al piramidei nazale. Rinoplastia este intervenția chirurgicala la nascare are că și scop modificarea estetică a piramidei nazale, fară a se umbla la septul nazal. Este o intervenție pur estetică, fară impact funcțional. Septorinoplastia este intervenția combinată la nas, care are atât rolul de-a îmbunătăți funcția nazalăprecum și rolul de-a îmbunătăți estetic aspectul piramidei nazale. 

6. Efectuați operații exclusiv de rinoplastie? 

Efectuez și am competența pentru toate cele 3 tipuri de intervenții: septoplastii, rinoplastii și septorinoplastii, în funcție de ceea ce se impune și necesită pacientul. 

7. Personal văd în jurul meu zeci de persoane cu aceeași formă de nas. Mă înșel? Este un „stas” de nas care se poartă? Ce părere aveți despre trendul acesta social de a-ți opera nasul? Răspuns: Nasul reprezintă elementul anatomic central al feței, fiind primul care este observat când privești o persoană în față. 

Acest lucru face ca rinoplastia să fie cea mai solicitată operație estetica. Standardele de frumusețe actuale promovate prin toate canalele media precum și presiunea socială și chiar profesională fac să existe un trend crescător aloperațiilor estetice, implicit al rinoplastiilor. 

„Stas-ul” de care vorbeați sau „nasul care se poartă” sunt consecința atât al acestor standarde de frumusețe promovate atât de intens în media, cât și a unor chirurgi care fac operații "după șablon", fară a adapta tehnica chirurgicalăde la caz la caz, în funcție de caracteristicile individuale ale feței pacientului operat. 

Standardul de aur al unei rinoplastii/septorinoplastii este ca nasul pacientului/pacientei să arate frumos, natural, în armonie cu celelalte trăsături ale fetei, în așa fel încât să nici nu pară a fi operat. Asta consider eu că este o rinoplastie reușită. 

8. Dacă ar fi să faceți un top al operațiilor efectuate din punct de vedere al frecvenței solicitărilor, care ar fi top 3?

Dacă prin această întrebare vă referiți la operațiile strict estetice ale feței pentru care sunt solicitat, un top 3 ar fi: rinoplastia/septorinoplastia, apoi blefaroplastiile și pe locul 3 otoplastiile.

Proceduri foarte frecvent solicitate, fară a fi operații propriu-zis sunt filler-ii și toxina botuluinica injectate în diversele regiuni ale feței, pentru a corecta diferite defecte estetice ale feței. Dacă vă referiți la toate operațiile ORL efectuate, la modul general, atunci chirurgia rinosinusală este pe primul loc, chirurgia oncologica ORL este pe locul 2 și pe locul 3 ca frecvență chirurgia plastică a fetei. 

9. Există tehnlogii noi care există în afara țării pe specializarea dvs. și care vi le-ați dori implementate lanoi? 

Da, în prezent în Romania nu se efectuează chirurgie robotică transorală pentru cancerele de limbă, baza de limbă, hipofaringe și laringe - așa-zisa TORS. Există, din păcate, destul de mulți pacienți care ar putea beneficia de pe urma unor astfel de operații, dar costul prohibitiv al aparaturii (robot chirurgical și instrumentar dedicat), al consumabilelor, trainingul costisitor cu o curbă de învățare lungă, decontarea total nerealistă de către CAS a unor astfel de intervenții chirurgicale și prețul ridicat al unor astfel de intervenții chirurgicale efectuate în regim privat (preț care reflectă costurile enumerate mai sus), fac dificilă, dar totuși nu imposibilă, implementarea unei astfel de chirurgii.

 10. Vorbiți-ne puțin despre afecțiunile oncologie ORL. Cum stăm în acest moment? Sunt ele vindecabile? Care este proporția și de ce factori depinde această vindecare? 

Din păcate, numărul afecțiunilor oncologice din sfera ORL, ca de altfel toate tipurile de cancere, este în creștere în Romania. 

Multe din cancerele din sfera ORL oglindesc exact stilul de viață, standardele de igienă, alimentație și de educație (inclusiv educație sanitară) a pacienților din Romania. Multe dintre cancerele ORL sunt perfect evitabile, daca pacientul are un stil de viață sănătos și efectuează controale medicale regulate, în scop preventiv. Că o buna majoritate a cancerelor, cele din sfera ORL sunt vindecabile, atâta timp cât sunt diagnosticate în stadii mai incipiente și tratate corespunzător, calitatea vieții fiind și ea mult mai bună în aceste situații. 

11. Unde vă pot găși pacienții? 

Locul meu de muncă de bază este Secția ORL din cadrul SJU Piteșți, dar colaborez cu spitalul de Pediatrie din Piteșți, spitalul Lotus din Ploieșți, parte din Grupul Medlife și Clinica Neurohope din Spitalul Oncologic Monza din Bucureșți. 

12. Operați și copii? Daca da, unde și ce fel de operații? 

Da, operez și copii, în marea majoritate fiind operații de amigdalectomie/amigdalotomie, adenoidectomie, inserții de aeratoare timpanale pentru otitele seroase cronice, chisturi de duct tireoglos, otoplastii, chisturi brahiale, chirurgie endoscopică rinosinusală.

Operațiile pediatrice le efectuez la Spitalul de Pediatrie din Piteșți sau la Spitalul Lotus din Ploiești. 

 

dr

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!