Sănătate
×

Mesaj

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

Funcția de mail a fost temporar dezactivată în acest site, vă rugăm să încercați mai târziu.

 Îmi amitesc și acum sentimentul pe care l-am avut la început de an când am aflat că a început războiul. Intrigarea, revolta și dorința de a face ceva pentru cei cărora li se schimbă viețile. Îmi amintesc și frustrarea pe care am avut-o legată de oamenii care aruncau cu pietre în cei care ajutau ucrainenii și, vezi-doamne, nu ajutau românii. Cred în continuare că în momente de acest gen se cern sufletele. Timpul a trecut, iar războiul a devenit o normalitate pentru noi, cei din afară, însă, viețile oamenilor de acolo, s-au schimbat, din păcate, pentru totdeauna. Ei învață, de la mic la mare, să-și traseze vieți noi. Azi am o poveste pentru voi. Povestea Bunicii Katia

 

A lăsat piața de legume de la Odessa pentru a se refugia în România
Bunica Katia nu a crezut niciodată că va trăi poveștile părinților ei despre cel de Al Doilea Război Mondial. Nu a crezut că poate rămâne fără munca de o viață, că va suferi de frig, că își va vedea casa bombardată 

A plecat din Odessa împreună cu băieții ei, cu nora și cei trei nepoți. După primele tiruri de artilerie, în 30 de minute au adunat tot ce aveam mai de preț, s-au urcat în cele două mașini pe care le aveau și au plecar spre Republica Moldova. Băieții au unul 28 și celălalt 32 și au reușit să intre în Moldova înainte să fie dată Legea Marțială. Din Republica Moldova au ajuns în România prin punctul Isaccea, iar de aici au fost preluați și au ajuns în Județul Prahova. „E un război absurd”, spune Katia, bunica în vârstă de 67 de ani, care nu a crezut că va ajunge să își părăsească vreodată casa. Crede că rușii se vor retrage și că „lumea va reveni la normal”. Se teme să fie fotografiată, pentru că, deși e optimistă, se gândește uneori și la ce-ar putea fi mai rău. 

Cine e de vină de războiul din Ucraina? „Putin”, răspunde prompt băiatul Katiei în vârstă de 28 de ani. Și-a lăsat în Ucraina iubita, pe Vera, și de șase luni tot încearcă să o convingă să vină în România. „Numai Putin e vinovat, poporul rus nu vrea niciun război cu nimeni, rușii n-au nicio vină, sunt oameni buni, la fel ca noi: abia aștept să câștige Ucraina și să pot spune Slavă ție Ucraina, pentru că noi vom câștiga, suntem la noi acasă și știm cum să câștigăm, suntem pe terenul nostru.”, ne mai spune Vanea. A jucat fotbal la un club important din Odessa și a renunțat în urma unei accidentări. Dar i-a rămas în sânge fair playul învățat pe terenul de fotbal și speră să revină acasă și să își regăsească restul familiei și prietenii. 
Îi pare rău pentru suferința mamei lui, se uită cu milă la nepoții săi, cel mai mic având doar trei ani. Mama i-a crescut dintr-o tarabă de fructe și legume din piața de gross a Odessei. Acolo le-au rămas vecinii, amintirile, iar singura lor dorință este să revină în țara lor și să își poată reconstrui casa. Sunt în România de peste șase luni, au învățat deja multe cuvinte în limba română și încep să se integreze în comunitatea locală. Acum, cei șapte sunt în comuna Filipeștii de Pădure. Le mulțumesc românilor care le-ai deschis ușile caselor și i-au ajutat cu tot ce au avut nevoie: haine, alimente, o vorbă bună. O lăsam pe bunica Katia cu lacrimi în colțul ochiului, visând la terminarea războiului... Și pe Vanea, bărbatul frumos cu ochi albaștri care ne-a zis „Mulțumesc, România!” poate unul dintre cele mai sincere cuvinte spuse de cineva la adresa țării noastre. 

VitejiePeTocuri la tine in inbox

Te tinem la curent cu cele mai noi articole, recomandari, tips & tricks pentru tine si familia ta!